{ "title": "Menenjit Aşısı", "image": "https://www.menenjit.gen.tr/images/menenjit-asisi.jpg", "date": "19.01.2024 18:50:36", "author": "İbrahim", "article": [ { "article": "
Menenjit aşısı, çocukların aşı takviminde tek başına yer almayan, genellikle karma aşılar içinde uygulanan bir aşı türüdür. Günümüzde ise menenjit aşısı adı altında yeni bir aşının ülkemizde ruhsatı verilmiş olup karma aşılardan ayrı biçimde uygulanmaya başlamıştır. Bu tekli aşı, karma aşılar içerisinde uygulanan menenjit aşısından farklıdır.36925521

Karma aşıları yapılmış, aşı takvimine harfiyen uyulmuş çocuklar, mikrobik nedenli menenjite karşı korunmaktadır. Ancak karma aşılar, menenjitin başka bir türü olan 'Meningokok Menenjiti' mikroplarına karşı koruma sağlayamamaktadır. Meningokok, son derece ağır seyreden, oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Vakaların %20'sinde ölüm görülebilmektedir. Meningokok, 5 yaşın altı ile 15 ile 20 yaşlar arasındakilerde daha sık görülmektedir. İnsanların toplu olarak yaşadığı yaşadığı yaşadığı yerlerde; Kışlalarda, kamplarda, yurtlarda veya Hac kafilelerinde bulaşma riski artmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi sorunu olan (HIV vs.) insanların bu mikroba karşı hemen aşılanması gerekmektedir. Enfeksiyonun sık görüldüğü ülkelere (Afrika, Hindistan vs.) seyahat etmesi gereken insanların da aşılanmaları büyük önem arz eder.

Aşı Yeni Bir Ürün mü?

Kullanılacak aşının adı \"Menactra\" olup, ilk çıkış tarihi 2006'dır. Aşının uygulanabilirlik ruhsatı, ülkemizde 2013 yılında verildiğinden dolayı, yeni bir aşıymış gibi algılanmaktadır. Bugüne kadar 60 milyona yakın doz kullanılmıştır.

Menenjit Aşısı Kimlere Uygulanabilir?

Bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş ve bu ağır hastalığa en açık konumda olanlar ise bebeklerdir. Aşının, bebeklere de uygulanması mümkündür. 9- 23 aylık bebeklerde, 3 ay ara ile 2 kez uygulanmakta; 2-11 yaş arasında ise bir kez uygulanmaktadır. Genç ve erişkinler için tekrar dozu üzerine çalışmalar devam etmektedir. Aşının koruyuculuğu %90-100 arasında seyretmekte, yani son derece iyi bir koruma sağlamaktadır.

Yan Etkileri Nelerdir?

Menenjit Aşısının olası yan etkileri ise aşı uygulanan noktada hassasiyet ve kızarıklık, iştah kaybı, halsizlik gibi etkileri olabilir. Aşının yan etkilerinin şiddetlenmemesi için, karma aşılar ile yaptırılmaması önerilmektedir.

Aşı, Hangi Durumlarda Tehlikelidir?

Aşının uygulanmaması gereken durumlar ise aşağıdaki gibidir.
Meningokok Menenjiti, nadir görülse de oldukça tehlikeli bir hastalıktır. Aşı yaptırıp yaptırmama kararını doktorunuzla görüşmeniz gerekmektedir.

" } ] }